(untitled) (Historijski zbornik, 2025)
Kolonijalna karijera Dragutina Lermana i njegove afričke godine rijetko kada se kritički propituju. Njegov angažman u službi belgijskog kralja Leopolda II. lišena je podrobne historiografske kontekstualizacije te svedena na donekle romantizirani narativ o odvažnom istraživaču i kartografu egzotičnih teritorija. Analizom Lermanovog dnevnika, pisama, relevantne sekundarne literature kao i neobjavljenih arhivskih dokumenata poput izvora dostupnih u arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Gradskom muzeju Požege te novina iz kasnog 19. stoljeća članak nastoji iznova evaluirati Lermanovo sudjelovanje u spomenutom kolonijalnom projektu belgijskog monarha. S ciljem određivanja Lermanove uloge u kolonizaciji Konga, njegovo djelovanje u Africi postavljeno je u širi kontekst europskog pokoravanja tog kontinenta. Osim toga, članak pokušava odrediti na koji način sačuvani Lermanovi tekstovi odražavaju kolonijalnu retoriku kasnog 19. stoljeća. U konačnici, problematizira se je li Lerman bio svjestan širih političkih i moralnih posljedica europskog koloniziranja Konga.