Koncepcije vremena u suvremenoj historiografiji kod Fernanda Braudela i Reinharta Kosellecka (Historijski zbornik, 2023)
Vrijeme spada među najvažnije koncepte historijske znanosti, stoga će ovdje biti naglasak na analizi teorija dvojice istaknutih povjesničara čiji su teorijski koncepti zaslužni za preispitivanje tradicionalnih teorijskih paradigmi o vremenu u prvim desetljećima nakon Drugoga svjetskog rata: Fernanda Braudela – njegova teorija o trodiobi vremena (histoire événementielle, conjuncture i longue durée) te Reinharta Kosellecka (Theorie der geschichtlichen Zeiten s njezinim glavnim sastavnicama: Vergangene Zukunft i Zeitschichten). S jedne strane, bit će istraženo na koji način Braudel, kao predstavnik škole Annales, pristupa historijskom vremenu, a s druge strane, propitat će se kako Koselleck, kao predstavnik i zagovaratelj njemačke Begriffsgeschichte, teorijski obrađuje historijsko vrijeme. Cilj ovog rada jest, s pomoću analize koncepcije i historiografskih djela spomenutih autora, pokazati kako se mijenjalo poimanje vremena u suvremenoj historiografiji te komparativnom analizom pokušati razjasniti složenost koncepta vremena i njegova mjesta unutar historijske znanosti.