Politički sukobi i nasilje u kasnosrednjovjekovnim dalmatinskim gradovima (Historijski zbornik, 2024)
Ovaj rad istražuje ulogu političkog nasilja u kasnosrednjovjekovnim dalmatinskim komunama, s naglaskom na gradove Zadar, Šibenik, Trogir i Split. Tekst polazi od premise da je nasilje predstavljalo ključni element u društvenim krizama koje su oblikovale procese društvenog i institucionalnog razvoja. Nakon uvoda slijedi osvrt na relevantnu literaturu koja se bavi frakcijskim skupinama i „kulturom nasilja“ na historiografski cjelovitije istraženim talijanskim primjerima. Potom se u radu raščlanjuju slučajevi političkog nasilja – zavjera, izbijanja i suzbijanja pobuna te otvorenih frakcijskih sukoba koja su nerijetko završavale progonstvom, na primjerima iz Zadra, Šibenika, Trogira i Splita. Naglašava se kako je nasilje oblikovalo kolektivne identitete unutar lokalnih zajednica te utjecalo na promjene u društvenim i političkim odnosima. Posebna pozornost posvećena je slučajevima poput mletačke opsade Zadra, protjerivanja vladajućih plemića iz Šibenika te otvorenih političkih sukoba u Splitu i Trogiru između frakcijskih skupina. Ti primjeri pokazuju kako je nasilje često služilo očuvanju ili promjeni postojećih odnosa moći, te kako je utjecalo na oblikovanje frakcijskih diskursa i osveta. Svi ti primjeri potvrđuju važnost političkog nasilja u kasnosrednjovjekovnim dalmatinskim gradovima u oblikovanju društvenih i političkih odnosa dovodeći ih u korelaciju s praksom u susjednim talijanskim komunama.