Slučaj Maud Pototschnig i kozmetika u međuratnom Zagrebu (Historijski zbornik, 2024)
Društvene promjene koje su nastupile po završetku Prvoga svjetskoga rata omogućile su, među ostalim, i pojavu novih oblika zabave, načina provođenja slobodnog vremena, odijevanja i uljepšavanja, što je u većim gradovima poput Zagreba osobito dolazilo do izražaja. Konture novog životnog stila povlačene su na stranicama popularnih tiskovina, poput revije Svijet, koje su pratile i prenosile trendove iz inozemstva, naročito zapadnoeuropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država. U skladu s time dolazi i do porasta popularnosti kozmetike, što se očitovalo u osnutku niza tvrtki za proizvodnju i distribuciju kozmetičkih proizvoda, kao i pojavi salona za uljepšavanje. Nepostojanje jasnih granica između područja djelatnosti kozmetičara i liječnika specijalista, konkretnije dermatologa, pokazalo se kao ozbiljan problem za nadležna tijela. Kao primjer koji oslikava pojedine aspekte problematike vezane uz pojavu i rad kozmetičkih salona tih godina analizirano je poslovanje zavoda za njegu ljepote zagrebačke kozmetičarke Maud Pototschnig.