Zastupnici Ličke pukovnije šezdesetih godina XIX. stoljeća (Historijski zbornik, 2025)
Donošenje Listopadske diplome 20. listopada 1860. označilo je kraj neoapsolutizma i uvođenje novog državnog ustroja Austrijskog Carstva. Već iduće godine odobreno je sazivanje Sabora Trojedne Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije na kojem su sudjelovali i predstavnici s područja Hrvatsko-slavonske vojne krajine, uz uvjet da se njihove rasprave ograniče samo na odnos Trojedne Kraljevine prema Kraljevini Ugarskoj i Austrijskom Carstvu. Međutim, to nije spriječilo zastupnike da vladaru podnesu predstavku u kojoj su tražili da se vojnokrajiški sustav u potpunosti ukine i na tom području uvede ustavni poredak. Car i kralj Franjo Josip I. nije udovoljio tome zahtjevu, kao uostalom ni mnogim drugima koje su iznijeli saborski zastupnici, priznajući samo činjenicu da krajiško područje čini sastavni dio Trojedne Kraljevine i obećavajući da će u bliskoj budućnosti biti provedeno potpuno sjedinjenje toga teritorija s matičnim hrvatskim područjem. Godine 1866., za vrijeme zasjedanja novoga Sabora, vladar je ponovno odbio zahtjev za ukidanjem vojnokrajiškog sustava objašnjavajući da bi taj potez ozbiljno ugrozio obrambenu snagu cjelokupnog Carstva. U ovome radu donose se biografski podatci o krajiškim zastupnicima s područja Ličke krajiške pukovnije koji su sudjelovali na zasjedanjima tih dvaju sabora. Radilo se o osobama različitih životnih pozadina koje su nesumnjivo utjecale na oblikovanje njihovih političkih gledišta, prvenstveno pitanja održanja vojnokrajiškog sustava.