(untitled) (Kairos: Evanđeoski teološki časopis, 2024)
Razvoj tehnologije umjetne inteligencije s jedne je strane ispunjavanje Božjeg zadatka danog čovječanstvu (Post 1 i 2) a s druge strane u želji ljudi da budu poput Boga pobuna protiv Boga (Post 3,5). Stoga se kršćani suočavaju s mnoštvom izazova u odnosima prema sustavima umjetne inteligencije. Ti su izazovi svrstani u dvije temeljne skupine. U prvoj su skupini oni izazovi kod kojih kršćani imaju i imat će izbor odgovornog korištenja UI sustava dok su u drugoj skupini UI sustavi kojima će upravljati moćne korporacije ili pak UI sustavi sami. Tekst pruža kratki uvod i pregled razina u razvoju umjetne inteligencije (ANI, AGI i ASI) te odnos kršćana prema njima. Središnji dio rasprave posvećen je duhovnoj prosudbi sustava i alata UI-ja, posebice onima koji u primjeni izazivaju duhovne posljedice. Proces iscrpne duhovne prosudbe mora biti ukorijenjen u Božjoj riječi i vođen Svetim Duhom, a kvalitetu duhovne prosudbe UI sustava osigurat će kršćanima njihov svakodnevni odnos s Bogom. S obzirom na umjetnu inteligenciju najvažniji zadatak crkve danas i sutra jest obučiti i obučavati vjernike za UI pismenost i biblijsko-duhovnu pismenost kako bi mogli samostalno i kvalitetno odlučivati u svim situacijama korištenja UI sustava, strojeva i aplikacija. U završnom se dijelu naznačuje prosudba razvoja i primjene UI-ja s obzirom na ciljeve koji se suprotstavljaju Bogu, poput stvaranja vječnog života i bogolikog stroja.