(untitled) (Knjižničar/Knjižničarka: e-časopis Knjižničarskog društva Rijeka, 2023)
Nakon dvije godine „borbe“ s pandemijom i njezinim brojnim posljedicama Europska komisija donijela je službeni prijedlog da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih s prvenstvenim ciljem da se mladima pruži potpora s obzirom na pandemiju. Iz istog razloga Europska komisija u suradnji s Europskim parlamentom odlučila je pomoći svim mladima Europske unije, a posebno onima u nepovoljnom položaju iz ruralnih ili udaljenih područja i onima u osjetljivijoj skupini društva, kako bi postali aktivni građani i potakli pozitivne promjene. Bitan faktor ohrabrenja i pokazivanja novih aspekata i prilika „leži“ i u temama „zelene“ i digitalne Europe. Detaljnije o svim planovima i aktivnostima te institucijama i udrugama koje su uključene u provedbu navedenog može se pronaći na raznim mrežnim mjestima vezanim za pojam Europske godine mladih; poput službene mrežne stranice EU[1], AMPEU[2] i sličnih[3]. U ovome članku bit će predstavljeni konkretni primjeri predavanja, radionica, susreta, humanitarnih akcija i drugih aktivnosti koje su tijekom kalendarske 2022. godine s učenicima od 1. do 8. razreda, bilo virtualno ili uživo, provedene u školskim knjižnicama PGŽ-a; prvenstveno u najvećoj riječkoj osnovnoj školi „Srdoči“ i koje su potom prijavljene i označene na Europskoj karti aktivnosti[4]. [1] Službena internetska stranica EU.// URL: https://europa.eu/youth/year-of-youth_hr [2] AMPEU.// URL: Ampeu | Europska godina mladih [3] Primjerice: 2022. Europska godina mladih. Dostupno na: https://www.mladi.hr/2022-europska-godina-mladih-2/ (30. 12. 2022.) [4] Riječ je o interaktivnoj karti događanja Europskog portala za mlade na kojoj je moguće prijaviti događanja te europskoj i globalnoj publici kroz različite informativne i kreativne aktivnosti predstaviti razmišljanja o poboljšanju uvjeta za mlade, njihovih vještina i postignuća. (Citirano s https://ampeu.hr/novosti/europska-godina-mladih-u-hrvatskoj-prijavljeno-cak-101-dogadjaj; 30. 12. 2022.)