(untitled) (Knjižničar/Knjižničarka: e-časopis Knjižničarskog društva Rijeka, 2023)
Cilj: Darovana građa dio je knjižničnog fonda Sveučilišne knjižnice. Knjižnica Rijeka od 2019. ima objavljene Smjernice za izgradnju fonda koje uključuju i postupanje prema darovima. Cilj je rada temeljem podataka o količini i vrsti darovane građe uključene u fond, podataka o darovateljima, zbirkama u koje se građa raspoređuje i podataka o korištenosti dati pregled postupanja s darovima u Sveučilišnoj knjižnici te preporuke koje bi unaprijedile ovaj dio poslovanja. Pristup: Na temelju podataka iz inventarnih knjiga i knjižničnog programa o pristiglim darovima u petogodišnjem razdoblju (2017. – 2021.) provedena je analiza primljene građe prema količini, vrsti, darovateljima, zbirkama i korištenosti. Rezultati: Rezultati pokazuju da je samo manji dio primljene darovane građe u konačnici i korišten no da ta korištena građa odgovara potrebama najbrojnije korisničke skupine u knjižnici. Originalnost/vrijednost: U domaćoj i stranoj literaturi mali je broj radova koji se bave darovanom građom, a postojeći se radovi uglavnom bave formalnim postupcima u postupanju s darovima do njihova uvrštenja u knjižnični fond. Fokus ovoga rada je na darovanoj građi nakon što se ona uvrsti u knjižnični fond.