(untitled) (Knjižničar/Knjižničarka: e-časopis Knjižničarskog društva Rijeka, 2024)
Medijska pismenost važan je segment suvremenog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama te čimbenik koji stvara osnovu za uspješan odgojno-obrazovni proces. Razumijevanje važnosti medijskog opismenjavanja nužno je kako bi se pratio proces globalizacije, razvoj suvremenih tehnologija te smjernice Vijeća Europske unije o medijskoj pismenosti koja omogućuje učenicima da sudjeluju u odgojno-obrazovnim, građanskim i kulturnim aspektima društva kako bi imali aktivnu ulogu u demokratskom procesu. U publikaciji „Čitajmo između redaka“ autori ističu kako „...potreba za medijskim odgojem i obrazovanjem proizlazi iz komunikacijskih prava i prava na informaciju koji proizlaze iz ljudskih prava zaštićenih međunarodnim dokumentima.“ (Letinić et al., 2016). Uz navedeno jedna je od ključnih kompetencija u digitalnome svijetu koji se stalno razvija i mijenja. Stoga je važno podučiti učenike vještinama medijske pismenosti jer je to najbolji način zaštite od dezinformacija, propagande, potencijalno štetnih utjecaja medijskih sadržaja, kao i zaštite privatnosti i podataka u digitalnom svijetu. U radu će biti predstavljen niz praktičnih primjera koje autorice u svojoj višegodišnjoj odgojno-obrazovnoj praksi provode sa svojim učenicima u povodu važnih datuma iz ove domene, a osnovni je cilj potaknuti i inspirirati kolege na slične aktivnosti u njihovu svakodnevnom (knjižničarskom) radu.