Hrvatski (Knjižničar/Knjižničarka: e-časopis Knjižničarskog društva Rijeka, 2023)
Na prijedlog Ministarstva kulture i medija Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja[1], donesene još 2017., a brojne provedene aktivnosti u svim vrstama knjižnica tijekom 2021. te pripadajuće joj školske 2022. godine imale su za izričit cilj - poticanje čitanja.Ni knjižnica OŠ „Srdoči“ nije u tome bila iznimka te je tim povodom samo pojačala svoje tradicionalno nastojanje da svoje korisnike kroz razne radionice, pričaonice, virtualne ili osobne susrete s književnicima, sudjelovanja u čitalačkim i srodnim projektima, nabavom recentnijih naslova i sl. dodatno potakne na „druženje“ s knjigom.Dio provedenih aktivnosti u 2021./2022. bit će predstavljen u ovome članku, prvenstveno kao inspiracija kolegama (osnovnoškolskim) knjižničarima u planiranju svog budućeg rada, a važno je napomenuti i da su neke od njih već od ranije dostupne na službenoj mrežnoj stranici Školskih knjižničara u Godini čitanja[2], pod modulima Projekti školskih knjižnica u Godini čitanja i Vijesti iz školskih knjižnica, te na službenoj mrežnoj stranici OŠ „Srdoči“[3]. [1] Nacionalna strategija poticanja čitanja. Dostupno na: https://min-kulture.gov.hr/nacionalna-strategija-poticanja-citanja/16264 (20. 11. 2022.)[2] Školske knjižnice u godini čitanja: web-stranica stručnih županijskih vijeća školskih knjižničara. Dostupno na: https://sites.google.com/view/skolskek-u-godinicitanja/home?authuser=0 (20. 11. 2022.)[3]Mrežna stranica knjižnice OŠ „Srdoči“. Dostupno na:  http://os-srdoci-ri.skole.hr/skola/knji_nica_/vijesti_iz_knji_nice