Austrijska knjižnica Rijeka - zasebna zbirka u Knjižnici Filozofskog fakulteta u Rijeci (Knjižničar/Knjižničarka: e-časopis Knjižničarskog društva Rijeka, 2025)
Knjižnica Filozofskog fakulteta u Rijeci zaprimila je u fond zbirku Austrijske knjižnice s više od četiri tisuće jedinica darovane građe, čime je postala dijelom mreže hrvatskih knjižnica koje u svome sastavu imaju zbirke Austrijskih knjižnica. Cilj je rada prikazati izazove koji su obilježili provođenje ovog projekta, osobito s aspekta prekapacitiranosti smještajnih prostora i preuzimanja količine darovane građe u odnosu na planiranu izgradnju i oblikovanje fonda, kao i na pozitivne učinke koji su ostvareni preuzimanjem ove zbirke.Rad će prikazati kratak pregled Austrijskih knjižnica u Hrvatskoj i osvrnuti se na njihov značaj, izložiti postupak osnivanja i smještanja zbirke Austrijske knjižnice u Rijeci te deskriptivnom analizom komentirati praksu prihvata darovane građe, problematiku smještajnih kapaciteta i ostala pitanja s kojima se visokoškolske knjižnice susreću kod prihvata darovane građe. Rezultati pokazuju da je zaprimanjem zbirke Austrijske knjižnice fond Knjižnice Filozofskog fakulteta uvećan za 5,35 %. Aktivnosti promoviranja zbirke među korisnicima utjecale su na povećanje broja edukacijskih radionica kao i na povećanje dinamike kulturnih aktivnosti Knjižnice. Očekuje se da će uključivanje zbirke u fond povećati pokazatelje posudbe i broj korisnika Knjižnice, što će biti vidljivo u narednom statističkom izvještajnom razdoblju.Visokoškolske knjižnice imaju specifično oblikovane fondove namijenjene ponajprije izvođenju studijskih programa i istraživačkim preferencijama matične institucije. Čest je slučaj da su darovi visokoškolskim knjižnicama percipirani kao neželjeni, posebno ako se radi o većoj količini darovane građe. Primjer integracije zbirke Austrijske knjižnice u fond Knjižnice Filozofskog fakulteta u Rijeci predstavlja primjer dobre prakse iz kojega se može zaključiti da je za uspjeh poslovanja visokoškolske knjižnice ključna suradnja i fleksibilnost u poslovanju.