(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Autor analizira formiranje i djelovanje radničkog pokreta u Hrvatskoj i Slavoniji tijekom sedamdesetih godina devetnaestog stoljeća. Nasuprot dosadašnjim istraživanjima prema kojima se politička ideologija radničkog pokreta oslanjala na socijalizam Karla Marxa i I. internacionale, u članku je postavljena teza da su na razvoj socijalističke misli i političke prakse radničkog pokreta u ovom razdoblju u najvećoj mjeri utjecala shvaćanja Ferdinanda Lassallea te kontakti s njemačkim radništvom. Primarno se koristeći suvremenim novinama, kao jedinim onodobnim široko dostupnim medijem, autor analizira diskurs i centralne točke javno komunicirane ideologije te ističe karakteristične obrasce koje radnički i socijalistički pokret u Hrvatskoj i Slavoniji preuzima od samog Lassallea ili iz tradicije lassallijanskog modela socijalizma. Autor zaključuje kako je isprva dominantna ideologija lassallijanskog socijalizma naknadno nadograđivana idejama karakterističnima za Marxove viđenje socijalizma.