(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
U Zajčevu zborskom stvaralaštvu osobita je uloga pripala Hrvatskom pjevačkom društvu „Kolo” (utemeljeno 1862., djelovalo je do 1948.). „Kolo” je bilo prvo pjevačko društvo kojemu je Zajc posvetio neku svoju zborsku skladbu (U boj!, 1866.). Ona je označila i početak skladateljeve suradnje ne samo s „Kolom” nego i s drugim hrvatskim i inozemnim pjevačkim društvima te potaknula autora na skladanje većega broja skladbi (46) s eksplicitnom posvetom „Kolu”, u čijemu je arhivu sačuvano 99 opusa iz Zajčeva pera. Na temelju uvida u partiture Zajčevih skladbi posvećenih „Kolu” (pretežito a cappella muških zborskih sastava, ali i vokalno-instrumentalnih te jednoga orkestralnog djela) razmatraju se njihove glazbene i tekstne odrednice, vrijeme i kontekst njihova nastanka te Zajčevi višestruki odnosi s „Kolom” – kao skladatelja, dirigenta vlastitih skladbi i djela drugih autora te kao poticatelja i promicatelja zborske djelatnosti. Ona se očitovala u zajedničkim okupljanjima i nastupima „Kola” i drugih hrvatskih pjevačkih društava, a u širem smislu i u promociji i potvrđivanju hrvatskoga nacionalnog identiteta, napose stvaranjem i izvedbom poticajnih domoljubnih skladbi u vrijeme hrvatske kulturne i društveno-političke stvarnosti nakon popuštanja stega Bachova apsolutizma.