(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
U radu koji je Anne Jacobson Schutte objavila u časopisu Sixteenth Century Journal o časnim sestrama koje su u Mletačkoj Republici prisiljavali na redovnički život, navodi se, između ostalih, slučaj zadarske opatice Cattarine Marchi. Zadarski arhivski izvori donose nove spoznaje o tom slučaju, daju odgovore na pitanja koja je postavila Jacobson Schutte i bacaju novo svjetlo na zamolbu redovnice Marchi da joj se poništi redovnički zavjet. Analiza i sinteza arhivskih izvora u Zadru, kao i drugih arhivskih izvora, promijenili su cijeli narativ oko časne sestre Marchi, opravdavajući sumnju u autentičnost priče (istinite priče) o njezinu prisilnom odlasku u samostan. Pokazat će se da njezin slučaj treba promatrati u kontekstu gospodarskih, društvenih i vjerskih odnosa zadarskog plemstva i građanstva u razdoblju od 16. do 18. stoljeća, posebice s obzirom na neotuđiva nasljedna prava, poznata kao fedecommesso.