(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Na temelju opsežne korespondencije između feudalnih gospodara Savičente (obitelji Morosini i Grimani) u Veneciji i njihovih službenika, kancelara i kapetana u Savičenti, ali i brojnih drugih izvora (sudskih procesa, izvješća, ugovora, statutarnih odredbi i sl.) pohranjenih u fondu Grimani e Barbarigo u Državnom arhivu u Veneciji (Archivio di Stato) osvijetljena je uloga i djelovanje kapetana i kancelara, kao i njihov odnos. Poseban je naglasak stavljen na kumske veze između obitelji kancelara i kapetana, kao i na trenutke i razloge njihovih sukoba. Dok je služba kapetana trajala kratko (pet, kasnije tri godine), kancelariju su više od stoljeća čvrsto držali članovi obitelji Quinzano. Očevi su je prepuštali sinovima. Dugotrajno obnašanje službe kancelara omogućilo je članovima ugledne obitelji stjecanje bogatstva, često nauštrb feudalnih gospodara. Taj aspekt djelovanja Quinzanovih posebno je analiziran kroz razloge sukoba s kapetanima, ali i mnogobrojne veze kojima si je obitelj priskrbila čvrsto zaleđe među uglednim članovima zajednice kao i među priprostim pukom, zemljoradnicima i stočarima.