(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Ugovori o naukovanju, koje su roditelji ili skrbnici dječaka zaključivali s obrtničkim majstorom, predstavljali su pravnu osnovu odnosa između majstora i naučnika kojim su bile uređene njihove međusobne obveze. Mnoštvo ovakvih ugovora sačuvano je u šibenskim bilježničkim spisima pri čemu autor ovom prigodom, na temelju analize jedne stotine isprava ovog tipa, iz razdoblja od 1434. do 1488. godine, donosi njihovu diplomatičku analizu.