(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Neraskidiva povezanost pojma vremena i povijesne znanosti došla je do izražaja i u temama povijesno-teorijske problematike. Vrijedan prilog toj problematici dao je i njemački povjesničar i teoretičar povijesti Reinhart Koselleck. On izgrađuje koncept povijesnoga vremena, oslanjajući se na filozofsku tradiciju subjektivističkoga shvaćanja vremena, koje smatra nužnim za opisivanje i razumijevanje temeljnih pojmova u povijesti, pogotovo u novovjekovnom razdoblju. Dovodeći vrijeme u neraskidivi odnos s osobnim ili kolektivnim iskustvom, Koselleck otvara nove mogućnosti interpretacije određenih povijesnih fenomena te daje vrijedan prilog teoriji povijesti.