(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Bunu protiv „švabsko-magjarskoga“ gospodstva, u okolnostima (političkoga i društvenoga) nezadovoljstva Hrvatsko-ugarskom nagodbom, u listopadu je 1871., u malome selu Bročancu nedaleko od Slunja u tadašnjoj Vojnoj krajini, organizirao Eugen Kvaternik. U radu će se, na temelju članaka iz dalmatinskoga, istarskoga i riječkoga tiska druge polovice 19. stoljeća, integrativno pokušati procijeniti prikaz i percepcija Rakovičke bune te odnos tiska – javnosti prema njezinim sudionicima. Analizirajući razdoblje neposredno nakon bune, cilj je rada pregledom novinske građe utvrditi u kojoj se mjeri ondašnje novinstvo moglo i je li se uopće odredilo prema rakovičkome događaju. Rad će naglasak, uz zadarski tisak (Avvisatore Dalmato, Narodni list, La Dalmazia cattolica), staviti na istarsku Našu slogu koju je pokrenuo biskup Dobrila, te će se tematski obazreti i na tisak ugarskoga primorja.