(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
U radu se prvi put interpretira pismo humanista Antuna Vrančića (1504 – 1573) mletačkom patriciju i potkralju Cipra Carlu Cappellu (1492 – 1547) iz 1546. godine. Pismo je napisano u Mlecima za vrijeme Vrančićeva boravka kod Francesca Cappella, Carlova sina, tadašnjeg načelnika otoka Murano. Posebna se pozornost posvećuje Vrančićevim opisima mletačkih običaja za vrijeme karnevala i svetkovine Festa della Sensa. Osim toga, nadopunjuju se i korigiraju neki biografski podatci o Carlu Cappellu.