(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Od 1753. godine se u Londonu čuva Portret nepoznata muškarca Albrechta Dürera (The British Museum, Department of Prints and Drawings, inv. no. SL 5218.22), koji je u Britanski muzej dospio donacijom Ser Hansa Sloanea nakon njegove smrti. U Njemačkoj je pak nakon smrti kolekcionara Johanna Gottloba von Quandta (1859.) u Drezdenu, Portret plemenitog Mlečanina Jana van Scorela dospio prodajom 1868. godine u privatnu zbirku (Grossherzögliche Gemäldegalerie) u Oldenburg, a potom 1922. godine i u Zemaljski muzej tog grada (Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte Oldenburg, inv. no. LMO 15.567). Tim se djelima povjesničari umjetnosti bave od druge polovice 19. stoljeća i s vremenom su uspjeli ispravno atribuirati portrete, ali im nije pošlo za rukom odgonetnuti koju stvarnu osobu oni predstavljaju. Štoviše, u znanosti ta dva portreta nisu uspoređivana i povezivana, iako je riječ o portretima iste osobe.