(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Nekoliko dokumentarnih svjedočanstava barske pravne povjesnice razmotreno je u kontekstu budvanskoga statuta i isprava iz 15./16. stoljeća koje su sačinjavale legislativni korpus te susjedne komune. Komparirane su i slične norme statuta drugih bližih jadranskih gradova. Privilegiji koje su Baru potvrđivale mletačke vlasti te izvještaji mletačkih sindika sagledani su u kontekstu gradskoga statuta, apelacijskoga sudskog postupka i općinskoga administrativnog aparata. Pored toga što se rasvjetljava uloga kancelara u kaznenopravnim stvarima, prilog (pre)poznavanju statuta Bara omogućava i topografija spomenuta u budvanskom statutu. Na osnovi navedenog, kao i sličnoga formuliranja pojedinih normi, sasvim je vjerojatno statut Bara poslužio kao temeljni zakonski predložak za redakciju, odnosno kodifikaciju budvanskoga prava u 17. stoljeću.