(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Autori u radu, pozivajući se na izvorno gradivo Sveučilišta u Zagrebu i mjerodavnu literaturu, govore o značaju pedela i podvornika na kraljevskom sveučilištu u Zagrebu. Podvornici su bili sveučilišni administrativni službenici koji su bili nezaobilazni za održavanje sveučilišne zgrade, dok je pedel bio zadužen za poslove u pisarnici i za razne sveučilišne ceremonije poput inauguracije rektora, doktorskih promocija i raznih državnih procesija poput Tijelovske kad je stupao u svečanom odijelu. Uvjet za stjecanje radnog mjesta sveučilišnog pedela i podvornika je bila dugogodišnja vojnička služba s činom dočasnika kraljevskog ugarsko-hrvatskog domobranstva. U radu je analizirana uloga i djelovanje pedelske odnosno podvorničke službe na kraljevskom sveučilištu Franje Josipa I. u Zagrebu od 1874. do 1918. godine.