(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Na temelju dosadašnjih istraživanja, prostorne analize, pisanih izvora i rezultata arheoloških istraživanja, u ovom ćemo radu ponuditi hipotezu o fazama oblikovanja prostora dubrovačkog predgrađa (obuhvat južno od Place te izvan zidova staroga grada), koji se transformira u središte grada tijekom 13. stoljeća, a koji danas u sebi nosi veliku slojevitost stoljetnih promjena. Planiranje predgrađâ počinje već u prvoj polovici 13. stoljeća, prije promjena zabilježenih u regulacijama ulica 1272. i 1296. godine, a tijekom prve polovice 14. stoljeća kulminira unificiranjem različitih cjelina u jedinstveni prostor.