(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
U radu se na temelju podataka iz matičnih knjiga umrlih deset južnobaranjskih reformiranih crkvenih općina (Bilje, Karanac, Kamenac, Kotlina, Kneževi Vinogradi, Kopačevo, Lug, Vardarac, Suza, Zmajevac) analiziraju nesretni smrtni slučajevi i nasilna smrt između 1750. i 1850. godine. Primjenom kvantitativne, kvalitativne i statističke metode u obradi podataka utvrdit će se vrste i učestalost nesretnih smrtnih slučajeva, njihov sezonski karakter te dobna i spolna struktura preminulih. Na temelju upisa o nasilnoj smrti u matičnim knjigama umrlih prikazat će se zastupljenost ubojstava u spomenutim reformiranim zajednicama, kao i načini na koji su počinjena.