(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Djevojačka četvrtina oblik je ženskog nasljeđivanja koji se prakticirao među plemstvom Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva u srednjem vijeku. U radu se za razumijevanje fenomena djevojačke četvrtine kao studija slučaja uzima srednjovjekovnu Slavoniju u razdoblju od 13. stoljeća do 1426. godine. Srednjovjekovna je Slavonija od 13. stoljeća imala svoje specifično običajno pravo, consuetudines regni/terre Sclavonie. Na prostoru srednjovjekovne Slavonije susretalo se hrvatsko te ugarsko srednjovjekovno običajno pravo, što je iznimno važno za razumijevanje djevojačke četvrtine, odnosno za oblike ženskog nasljeđivanja u srednjovjekovnoj Slavoniji. U radu se analizira kojim mehanizmima se djevojačka četvrtina kao nasljedna praksa proširila iz Ugarske u Slavoniju u 13. stoljeću, te se ističe uloga društvene difuzije te kraljevske legislative. Praksa djevojačke četvrtine u Slavoniji hvata dublje korijenje tek od 1330-ih godina, te kroz 14. stoljeće postaje sastavni dio običajnog prava koji je usmjeravao nasljedne prakse slavonskog plemstva. Donekle sporije usvajanje djevojačke četvrtine u srednjovjekovnoj Slavoniji naspram Ugarske može se tražiti u činjenici da se crkva u Slavoniji, za razliku od Ugarske, nije miješala u slučajeve koji su se ticali djevojačke četvrtine. Pored toga, jako je malo primjera korištenja djevojačke četvrtine kao oblika ženskog nasljedstva među plemstvom srednjovjekovne zagrebačke županije, gdje se pak može zapaziti utjecaj hrvatskog običajnog prava u pitanju praksi nasljeđivanja. Kada je u pitanju period između 1400. i 1426. godine, primjetan je pad broja zabilježenih slučajeva djevojačke četvrtine. Ostaje otvorenim pitanjem što je uzrok tome, a dva aspekta zaslužuju pažnju. Prvi aspekt, u kratkoročnom pogledu, su posljedice koje je ostavila politička kriza koja je trajala od 1390-ih godina do 1408. godine. Drugi aspekt se pak tiče činjenice da se kroz cijelo 15. stoljeće može primijetiti mijenjanje društvenog položaja žena, koje u izvornom materijalu postaju sve vidljiviji dio plemićkog društva.