(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
U članku se obrađuje proces nastojanja Habsburgovaca za uspostavom stalne i efektivne mornarice temeljem angažiranja i naoružavanja trgovačkih brodova senjskih brodovlasnika te opskrbljivanja istih za vojnim posadama sastavljenim od pripadnika vojnokrajiških trupa kako bi se osigurala i uspostavila sigurna pomorska trgovina i plovidba Jadranskim i Sredozemnim morem tijekom 18. stoljeća. Građani Senja bili su vrlo angažirani u habsburškim naporima izgradnje te učinkovite i postojane pomorske strategije kroz cijelo razdoblje 18. stoljeća budući da je o takvim akcijama ovisilo njihovo gospodarstvo. Pogodnost koju su habsburške vlasti vidjele u takvim inicijativama Senjana vezana je uz njihovo stoljetno vojno iskustvo u minulim ratovima i sukobima s Osmanlijama. Stoga se u radu analizira angažman senjskih brodovlasnika u osiguravanju sigurne plovidbe od raznih neprijatelja, poput gusara neprijateljskih zemalja te berberskih gusara sa sjevernoafričke obale. Dodatno, rekonstrukcija donosi i pregled uspostave vojnih pomorskih odreda i sistema naoružavanja trgovačkih brodova kao još jedan segment nastojanja habsburških vlasti i vojnokrajiškog zapovjedništva da se sigurnost i obrana plovila pojačaju popunjavanjem vojnim posadama s područja Otočke i Ličke pukovnije. Dodatno, rad donosi daljnji razvoj prvih koraka izgradnje habsburške mornarice na Jadranu, pri čemu se razmatraju i dotadašnji napori građana i brodovlasnika iz Senja, koji su mnoge od njih uključili i u prvo osnivanje službene mornarice krajem 1780. godine, državnom kupnjom dvaju kutera – službenih vojnih brzih plovila za obranu pomorske trgovine Jadranom.