(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2025)
U radu se razmatra djelovanje gradskoga svećenstva u Zadru u službi učitelja i kateheta u 18. stoljeću. Analizom i sintezom dostupnoga arhivskoga gradiva i dosad objavljenih rezultata znanstvenih istraživanja nastojat će se prikazati obrazovni i katehetski doprinos svećenstva u Zadru tijekom 18. stoljeća te onodobne katehetske priručnike, dostupne u katehizaciji djece i mladih na širem hrvatskom području. Ujedno se u radu postavlja teza da je tijekom 18. stoljeća u Zadru bila u primjeni stupnjevitost katehizacije u skladu s dobnim i društvenim skupinama te spolom, koju se okvirno može podijeliti u tri dijela: kateheza djece, kateheza mladih (adolescenata) i kateheza odraslih, te da se za svaku dobnu skupinu odabiralo svećenika katehetu s dostatnom naobrazbom i pastoralnim iskustvom. Uz to, dokazat će se da su katehezu u Zadru u 18. stoljeću, u skladu s crkvenim normama i biskupskim dopusnicama, održavali i učitelji laici.