(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2025)
Rijeka nije bila pošteđena razaranja tijekom Rata Cambraiske lige (1508.–1516.). Nakon jedne od opsada za vrijeme rata, grad je zapaljen, a izbila je i kuga. Iako je suvremena historiografija posvetila određenu pozornost tim događajima, nije uzela u obzir sve relevantne sačuvane izvore. Tijekom osvajanja, mletačke su snage počinile ozbiljne zločine i opljačkale građane. Ipak, Rijeka se oporavila od tih događaja u relativno kratkom vremenu. U međuvremenu, gradsko je zaleđe bilo pod stalnom prijetnjom osmanskih upada, od kojih su neki doprli sve do gradskih zidina. Ta su iskustva potaknula stanovnike da obnove i ojačaju svoju obranu kako bi se mogli suprotstaviti nepovoljnim okolnostima s kojima su se suočavali.