(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2025)
Rad je prilog 110. obljetnici početka Prvoga svjetskog rata u općini Sušak. Nakon kratkog povijesnog pregleda, autorica se bavi analizom građe Državnoga arhiva u Rijeci te periodike, novinske građe toga vremena. U obradi gradiva se naglasak stavlja na zapisnike sjednica zastupstva Upravne općine Sušak održavanih u razdoblju Prvoga svjetskog rata, koje se obrađuju kako kvalitativnim tako i kvantitativnim metodama. Na temelju analize autorica u radu daje pregled društvenih, gospodarskih, socijalnih, zdravstvenih i prosvjetnih prilika u općini Sušak. Nakon predstavljanja problemske analize, autorica se kratko osvrće i na ratnu svakodnevnicu u Sušaku. Na temelju istraživanja rad je ponudio novi pogled na prilike u općini Sušak za vrijeme Prvoga svjetskog rata u urbanoj sredini koja nije bila u neposrednom doticaju s ratnim razaranjima. Autorica zaključuje kako se situacija u Sušaku nije u mnogočemu razlikovala od sličnih naselja i mjesta u tadašnjoj Hrvatskoj i Slavniji, no ipak, u slučaju Sušaka ističe se značajna uloga Gradskog zastupstva kao ključnog elementa u formiranju društveno-političke klime, ali i sušačke svakodnevnice onoga vremena s naglašenom rodoljubnom dimenzijom.