(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2019)
Na temelju sačuvanih izvora pokušavaju se procijeniti ljudski gubici koje je napose zadarsko plemstvo pretrpilo kao posljedicu mletačke opsade 1345/46. i Crne smrti 1348/1349. godine te ocijeniti kako su ti gubici utjecali na njihov kasniji društveni status u gradu. Sudske parnice o nasljedstvu omogućuju detaljniji uvid u gubitke devet plemićkih obitelji (Senzadeo, Detrico, Botono, Cande, Sloraddo, Soppe, Saladini, Rosa, Drechia, Bogde/Lovrehna) što se može dopuniti podacima iz oporuka i suvremenim mletačkim izvorima.