(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2019)
Nemiri na susedgradskome i donjostubičkome veleposjedu započeli su u siječnju 1565. godine, samo pola godine nakon dolaska F. Tahyja1 na vlastelinstvo, a vrhunac su dostigli zimi 1572. godine. U tome osmogodišnjem razdoblju na vlastelinstvu su bile podignute četiri oružane pobune. U središnjemu fokusu istraživanja pitanja su o uzrocima tih pobuna i pojedincima koji su u njima sudjelovali. Stanje na vlastelinstvu u drugoj polovici 16. stoljeća te tijek i uzroci nemira intenzivno su istraživani ‘60-ih i ‘70-ih godina 20. stoljeća. Nekoliko je tematskih cjelina kojima su se istraživači najčešće bavili. Nastojalo se odgovoriti tko su vođe i koji su uzroci pobune, a mnogo se raspravljalo i o povećanju feudalne rente, sprečavanju seljačke trgovine i specifi čnoj unutarnjoj strukturi vlastelinstva. Članak daje novu interpretaciju spomenutih tematskih cjelina, uvodi nove zaključke o žarištima pobune te precizira ulogu najistaknutijih pojedinaca i skupina. U raspravu su, uz objavljena vrela, uvedeni i dosad neobjavljeni arhivski dokumenti, među kojima su osobito vrijedni razni popisi, regeste i urbari, koji omogućavaju primjenu kombinirane kvantitativno-kvalitativne metode, prozopografski pristup istraživanju te sužavanje fokusa istraživanja na mikrorazinu.