(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2019)
Matrikula Bratovštine kovača u Zadru pohranjena je u Znanstvenoj knjižnici u Zadru. Na temelju teksta matrikule razmotrit će se osnovne regule Bratovštine kovača u Zadru, prikazati njezino djelovanje i imena članova koji su spomenuti u matrikuli Bratovštine. Istražena dokumentacija usporedit će se s dosad objavljenom literaturom o Bratovštini kovača i nadopunit će se nedovršeni prikaz matrikule Vitaliana Brunellija iz 19. stoljeća. Cilj je rada ukazati na činjenicu da je Bratovština kovača u Zadru ustanovljena prije 1490. godine, kako je to pogrešno ustvrdio Brunelli, te otvoriti raspravu o njezinoj mogućoj poveznici s bratovštinom zadarskih zlatara.