(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2020)
Članak na temelju arhivskih fondova čuvanih u Hrvatskome državnom arhivu, statističkih pokazatelja, relevantne literature, novina te članaka iz časopisa „Novi naraštaj“ i „Novi život“ sagledava problematiku alkoholizma i početke borbe protiv alkoholizma do 1914. na prostorima Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Pitanje ozbiljnosti alkoholizma na našim prostorima aktualizirali su Fran Gudrum Oriovčanin, Nikola Đurić i Andrija Štampar, kritički sagledavši problem u svojim pisanim osvrtima, pokretanjem edicija i dvaju časopisa na tu temu. U članku se propituju uzroci pojave takvih društava, društveni stereotipi o alkoholu, kao i prva statistička vrednovanja utjecaja alkoholizma na društvo. Formiranjem Društva apstinenata u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji 1912. započeo je sustavniji formalni oblik borbe protiv alkoholizma koji je s vremenom zaživio osnivanjem podružnica po manjim mjestima diljem Kraljevina. Vrhunac djelovanja protualkoholnog pokreta uviđa se u organizaciji izložbe 1914. u Umjetničkom paviljonu, kao i u sudjelovanju hrvatskoga predstavnika na IV. austrijskom antialkoholnom kongresu u Brnu.