(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2020)
U radu se na temelju izvornika iz Državnoga arhiva u Veneciji i Arhiva Zadarske nadbiskupije razmatra slučaj otmice, silovanja i prisile na ženidbu Agate Zubčić iz Poličnika. Na temelju zapisnika sudskoga procesa, koji se vodio u kancelariji ninskoga kneza, razmotrit će se povijesno-pravni kontekst problematike otmice, silovanja i prisilne ženidbe na području Ninske biskupije u 18. stoljeću. Analizom i metodom deskripcije izvornoga gradiva te usporedbom s navodima i razmatranjima u znanstvenoj literaturi ukazat će se na uzroke i posljedice otmica, silovanja i prisilne ženidbe u razmatranom razdoblju, s posebnim osvrtom na mletačku legislativu i kanonsko pravo Katoličke Crkve o tom pitanju te konkretno (ne)provođenje zakonskih normi u praksi.