(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2021)
U radu se analizira sadržaj, utvrđuje datacija i autorstvo rukopisa R 3464 iz Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Na temelju podataka o vrsti i visini državnih prihoda i rashoda Dubrovačke Republike zabilježenih u tom rukopisu određuje se razdoblje na koje se proračun odnosi. Vjerodostojnost strukture zapisa provjerava se usporedbom s vremenski najbližim pouzdanim podacima o državnim prihodima i rashodima s početka 17. stoljeća. Proračunski suficit pokazuje dobro stanje javnih financija Dubrovačke Republike u prvoj četvrtini 16. stoljeća, a struktura državnih prihoda potvrđuje izuzetan gospodarski položaj Dubrovnika. Premda obilježen mnogostrukim računskim greškama, koje upućuju na neobičan nemar prema brojčanim zapisima, Ragninin pregled proračuna, koji se donosi i transkribiran u prilogu, dragocjeno je svjedočanstvo o gospodarstvu Dubrovačke Republike početkom 16. stoljeća.