(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2021)
Središnje istraživačko zanimanje ovoga rada usmjereno je na proučavanje udjela Splićana u profesionalnoj mletačkoj konjaničkoj postrojbi (Croati a cavallo, Cavalleria Croati) tijekom 18. stoljeća. Rad se zasniva na istraživanju gradiva iz Archivio di Stato di Venezia (fond: Inquisitori sopra l’amministrazione dei pubblici ruoli). Na osnovu navedenoga gradiva, kao i postojećih saznanja iz historiografije, analiziraju se vremenski okvir djelovanja Splićana u rečenoj postrojbi, način njihova bilježenja, trajanje vojne službe, udio pripadnika iz istih obitelji, osobne (fizičke) značajke vojnika, kao i mjesta njihova popisivanja te zapovjedni kadar jedinica u kojima su bili prisutni. Zaključak rada jest da su Splićani činili vrlo zapažen dio hrvatskoga konjaništva pod stijegom Serenissime te da ovdje provedena raščlamba teži pridonijeti boljem poznavanju vojne povijesti Dalmacije (u konkretnom slučaju grada Splita) i Mletačke Republike u posljednjem stoljeću njihova opstojanja u zajedničkoj državi.