(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2021)
Među obiteljskim spisima arhivskog fonda "Obitelj Fanfogna-Garagnin", Državnog arhiva u Splitu, pronađen je kasniji prijepis izvornog sudskog zapisnika o kaznenom postupku (inquisitio) protiv firentinskog plemića Uguiccionea Dellosti, provedenom u rujnu 1346. godine., tijekom posljednje faze mletačko-zadarskog rata. S obzirom da je riječ o sudskom zapisniku koji se nalazio u registru kaznenih predmeta (quaternum criminalium), izgubljenom za razdoblje 13. i 14. stoljeća, pronalazak prijepisa potaknuo je veći znanstveni interes za njegovo detaljnije istraživanje. U članku se analiziraju glavne karakteristike prijepisa kao i sadržaj prepisanog izvornog pravnog teksta, s ciljem utvrđivanja autentičnosti podataka i njihove korelacije sa sličnim podacima u ostalim izvorima iz istog vremenskog razdoblja. Osim glavnih karakteristika, diplomatičkom analizom dokumenta utvrđeno je i autorstvo prijepisa kao i glavne značajke izvornog pravnog dokumenta. Sadržajnom analizom utvrđeni su i podaci koji svjedoče o pravnom i vojno-političkom aspektu dokumenta a koji donose nova i važna saznanja u području kaznenopravne i vojne povijesti zadarskog srednjovjekovlja.