(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2021)
Rad predstavlja ideju federalizacije Habsburške Monarhije, točnije formiranja njene treće državne jedinice prije Prvog svjetskog rata kroz objave slovenskih liberalnih časopisa iz Trsta i Gorice. Autor iznosi širi kontekst u okviru kojeg se koncept oblikovao, a zatim analizira komentare predmetnih časopisa o reakcijama različitih političkih skupina, njihovim ambicijama te nacionalnim tenzijama koje su se manifestirale u kontekstu rasprave o trijalizmu. Polazišna je teza da je trijalizam prije svega bio austrijski pokušaj uvođenja treće habsburške jedinice kako bi se smanjila snaga Ugarske. Krajem 19. i na početku 20. stoljeća većina je Slovenaca i Hrvata, uključujući i slovenske liberale iz Trsta i Gorice, podržavala tu ideju radi vlastite političke emancipacije. S druge su strane Mađari, Talijani, dio Nijemaca i Srbi u tom konceptu vidjeli prijetnju vlastitim nacionalnim interesima. Daljnjim su razvojem ideje, uslijed austrijskih ambicija zadovoljavanja Talijana, Trst i Gorica izuzeti iz zamišljene treće jedinice, što je do dovelo do napetosti kako u hrvatsko-slovenskim odnosima tako i u slovenskoj političkoj sferi između liberala i konzervativaca. Slovenski se tršćanski i gorički liberali počinju okretati prema ideji šireg federalizma, to jest prema Habsburškoj Monarhiji s više jedinica, dok se u kontekstu južnoslavenskih odnosa sve više okreću prema srpskim državnim vizijama.