(untitled) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2023)
U radu su istražene okolnosti proglašenja epidemije u okolici Velehrada u Moravskoj, uoči proslave tisućite obljetnice smrti sv. Metoda u Velehradu 5. srpnja 1885., kao ranog primjera zlouporabe medicine u političke svrhe. Kao osnova za istraživanje poslužila je mjera ograničenja kretanja, donijeta sporazumnom odlukom vlada Austro-Ugarske Monarhije i Ruskog Carstva, kojom je onemogućen organizirani odlazak hodočasnika iz drugih dijelova Austro-Ugarske Monarhije i Ruskog Carstva na hodočašće u Velehrad, premda se spomenuta epidemija realno uopće nije dogodila. Svrha zlouporabe javno-zdravstvenih mjera i zabrane kretanja bila je isključivo političke naravi, onemogućiti masovno slavensko vjersko okupljanje, rimokatolika i grkokatolika/unijata iz Austro-Ugarske Monarhije te grkokatolika i pravoslavaca iz Ruskog Carstva. Velehradsku proslavu austrougarske vlasti su shvaćale isključivo kao opasno sredstvo panslavenske propagande i s njom povezane ugroze slavenskuh zemalja Austro-Ugarske Monarhije od strane Ruskog Carstva, napose u kontekstu afirmacije uporabe starocrkvenoslavenske liturgije kod katoličkih Slavena, a ruske vlasti kao sredstvo katoličkog prozelitizma i „unijaćenja“ te ugrozu za svoje vanjskopolitičke ambicije širenja utjecaja Ruskog Carstva prema Zapadu, napose na Balkan te za njegov prodor na topla mora. U prilog tezi da se kod proglašenja epidemije u okolici Velehrada 1885. radilo o jednome od ranih primjera zlouporabe medicine u političke svrhe, ističe se da spomenute godine nije registrirana bilo kakva epidemija u Moravskoj, unatoč vrlo dinamičnom razvoju mikrobiologije u spomenutom razdoblju te sustavnom praćenju pojavnosti različitih infektivnih bolesti i redovitom objavljivanju podataka o njima u medicinskim publikacijama, što je sasvim isključivalo mogućnost da bilo koja epidemija, sa iole znatnijim smrtnim ishodima, da se zaista dogodila, ne bi bila medicinski registrirana. Događaji u vezi sa sprječavanjem Velehradske proslave 1885. u radu se napose analiziraju na temelju korespondencije biskupa Josipa Jurja Strossmayera s Lujom i Kostom Vojnovićem, s jedne te Franjom Račkim, s druge strane. Na osnovu analize tadašnje učestalosti i intenziteta pojavnosti i proširenosti epidemija/pandemija u Europi, ali i znatno šire, na globalnoj razini, s velikom se izvjesnošću iznosi pretpostavka da je zabrana kretanja prema Moravskoj 1885., s austrijske i ruske strane, uvedena pod izlikom pojave kolere. Zlouporaba medicine od strane političkih autoriteta, proglašenjem lažne epidemije u okolici Velehrada 1885., uzima se, s obzirom na činjenicu da se zasigurno radi o jednome od ranih primjera takve zlouporabe uopće, kao osnova za utvrđivanje načelne legitimnosti propitivanja javno-zdravstvenih odluka i mjera koje donose medicinski i politički autoriteti u svim javno-zdravstvenim ugorozama u kojima se ozbiljnije ograničavaju ustavna prava građana, uključujući i one u vezi s aktualnom pandemijom Covid 19, tijekom koje su građanima na svjetskoj razini ukinuta ili znatno sužena neka od temeljnih ustavnih prava, među kojima napose pravo na slobodno kretanje, što je, inače, bila i osnovna restriktivna mjera tijekom proglašenja epidemije u okolici Velehrada u Moravskoj 1885. godine.