Zatočeništvo dubrovačkoga vlastelina Paladina Gundulića na dvoru vojvode Radoslava Pavlovića u Borču 1423./1424. godine (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Dubrovačkoga vlastelina Paladina Gundulića na putu iz Zvornika prema Dubrovniku u lipnju 1423. bosanski vojvoda Radoslav Pavlović zatočio je u svojoj rezidenciji u Borču. Razlog zatvaranja bila su dugovanja njegova brata Ivana Gundulića. U radu su kontekstualizirani nasljednici Jakova Gundulića, sinovi Marin, Ivan i Paladin, radi sagledavanja pozicije i djelovanja u događajima 1423./1424. godine. Opsežna akcija porodice i dubrovačke vlade za Paladinovo oslobađanje sada je poznatija i moći će se lakše kontekstualizirati u budućim istraživanjima. Djelomično je tematizirana problemska osnova kretanja i kontinuiteta prisutnosti Dubrovčana u kolonijama u Bosni.