Analiza povezanosti progona kršćana i kristijanizacije Rimskoga Carstva kroz vizuru fenomena otpadništva u ranom kršćanstvu (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Usprkos višestoljetnom proučavanju, problematika razumijevanja kristijanizacije Rimskoga Carstva izazov je suvremenim znanstvenicima, koji su ponudili niz potencijalnih uzroka zbog kojih je marginalna vjerska zajednica od nekoliko stotina ljudi do kraja 4. stoljeća uspjela postati dominantnom religijom Rimskoga Carstva. Jedan od uzroka koji se apostrofira jest i fenomen mučeništva. Prema takvu rezoniranju, hrabrost kršćanskih mučenika djelovala je kao element privlačnosti među rimskim pukom koji je tomu svjedočio. U prvom dijelu članka predstavljena je sinteza najčešćih uzroka koje (od Edwarda Gibbona i Adolfa von Harnacka do Barta Ehrmana) suvremena historiografija ističe pri raspravi o trijumfu kršćanstva u Rimskom Carstvu. Potom se u članku predstavila i teorija o mučeništvu kao pozitivnom faktoru u kristijanizaciji Rimskoga Carstva, koja se još može nazvati (prema Tertulijanovoj krilatici) teorija semen est sanguis Christianorum. U drugom dijelu članka predstavljene su uobičajene primjedbe koje dovode u pitanje historiografsku točnost spomenute teorije. Na kraju autor članka nudi novi argument koji dodatno opovrgava tezu o mučeništvu kao pozitivnom faktoru u širenju kršćanstva tako što u raspravu uvodi relevantnost fenomena otpadništva u ranom kršćanstvu. Osnovna se teza članka može definirati na sljedeći način: Nezaobilazan problem svake teorije semen est sanguis Christianorum ustvari su otpadnici, koji, usprkos tvrdnjama pojedinih crkvenih autora, nisu bili irelevantna manjina na marginama života prve Crkve. Progoni kršćana i društveni pritisci kojima su bili izloženi otvarali su prostor za pojavu otpadništva, koje je djelovalo negativno na demografski rast nove religijske zajednice. Shodno tomu, pristupajući temi otpadništva iz historijske i sociološke perspektive, autor članka zaključuje da su otpadnici bili ozbiljan problem u ranokršćanskim zajednicama. Stoga svaka predodžba da je mučeništvo per se pozitivno djelovalo na kristijanizaciju mora uzeti u obzir i problem otpadništva, koje se u suvremenim raspravama gotovo potpuno zanemaruje.