Vanjska politika Francuske za vrijeme djelovanja Eugena Kvaternika (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Članak je posvećen vanjskoj politici Francuske za vrijeme Drugoga Carstva i njezinu utjecaju na djelovanje Eugena Kvaternika. Napoleon III. nastojao je promijeniti pravila igre Bečkoga kongresa, koja su predugo kočila međunarodnu afirmaciju njegove zemlje. Pozivajući se u tu svrhu – među ostalim – na nacionalno načelo, posegnuo je neoprezno za dvosjeklim mačem jer je time doprinio nastanku i osnaživanju njemačke sile pod vodstvom kancelara Bismarcka. Tijekom njegove vladavine Eugen Kvaternik u više je navrata boravio u Parizu, gdje je pokušavao potaknuti povezivanje hrvatskih težnji za osamostaljivanjem s rješavanjem talijanskoga, potom i poljskoga pitanja. Premda se susretao s carevim rođakom princem Napoleonom te privukao njegovu pozornost na mogućnost hrvatsko-francuske suradnje, njegovi su napori ostali bez većega učinka. Unatoč tomu, Kvaternik je uspio koliko-toliko iznijeti dotad slabo poznato hrvatsko pitanje pred francusku političku i intelektualnu elitu.