Ustanak u Rakovici 1871. u rumunjskom tisku Transilvanije i Mađarske (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
U članku se donosi komparativna analiza informacija koje su kružile između dviju periferija Habsburške Monarhije (Hrvatske i Transilvanije), odnosno između periferije i središta (Hrvatske i Pešte). Autor prati način na koji je tadašnji rumunjski tisak primio i protumačio ustanak u Rakovici u listopadu 1871., uključujući njegovu pozadinu i političke konotacije, te prenio te informacije rumunjskoj javnosti u Transilvaniji i Mađarskoj. Cilj istraživanja bio je istaknuti razlike između središnjeg i pokrajinskog tiska namijenjenog toj važnoj etničkoj skupini u Ugarskoj za vrijeme dualizma, kao i ispitati kako je niz nasilnih, neočekivanih i potencijalno politički destabilizirajućih događaja unutar jedne etničke skupine primila i kontekstualizirala politička elita druge etničke skupine.