Osnovni krajiški zakon iz 1807. godine u svjetlu dosadašnjih istraživanja i istraživačkih perspektiva (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
U članku je problematiziran Osnovni krajiški zakon iz 1807. koji je Franjo I. (1792. – 1835.) proglasio za područje Hrvatsko-slavonske i Banatske vojne krajine. Analiziran je sadržaj zakona raspoređen u sedam poglavlja i 155 zakonskih članaka te izvorno objavljen na njemačkom i preveden već iduće godine na hrvatski i slavenosrpski jezik. Zakon je donesen u specifičnim povijesnim okolnostima koalicijskih ratova i u duhu reformi dvorskoga kruga oko vladara Franje I. Njegov sadržaj rezultat je višegodišnjega rada nekoliko dvorskih povjerenstava, pri čemu se osobito nastojalo steći uvid u konkretne probleme sustava kao i vojnokrajišku svakodnevicu da bi novim zakonom ponudila trajnija rješenja koja bi obuhvatila interese države, ali i krajiškoga puka. Zbog potrebe očuvanja vojnokrajiškoga sustava ta su rješenja ipak morala biti ograničena.