"La devotissima, e fedelissima natione de Morlacchi" Morlaci/Vlasi o sebi samima. Identitetske diskurzivne prakse Morlaka pod mletačkom vlašću u doba kandijskog rata (1645-1669) (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
Jedan od presudnih događaja iz vremena Kandijskoga rata, s najdalekosežnijim posljedicama za povijest Dalmacije, svakako je pobuna osmanskih kršćanskih podanika naseljenih duž mletačko-habsburško-osmanske granice, zabilježenih u mletačkim izvorima kao Morlaci. Potaknute uspjehom mletačkoga oružja tijekom 1647. i 1648., cijele zajednice Morlaka pobunile su se protiv osmanske vlasti i u tisućama prešle na mletački teritorij, postajući novim podanicima Republike. Namjera je ovoga rada na temelju u historiografiji još uvijek uvelike neobrađene izvorne građe pohranjene u Državnom arhivu u Veneciji – njezinom opsežnom kontekstualizacijom, analizom diskurzivnih praksi, korištenih literarnih figura i glavnih toposa – rekonstruirati glavne odrednice koje su tvorile osnovu shvaćanja vlastitoga identiteta tih novih podanika Mletačke Republike u okviru njihove nove domovine.