Politika i ludost – suđenje Luki Jukiću i vještačenje Ive Žirovčića (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
U lipnju 1912. Luka Jukić, pripadnik revolucionarnoga krila Hrvatsko-srpske napredne omladine, izveo je neuspjeli atentat na kraljevskoga komesara Slavka Cuvaja. Na suđenju, koje se odvijalo u uzavreloj političkoj situaciji, zatražena je stručna ekspertiza o duševnom stanju mladoga atentatora. Nju je napravio tadašnji ravnatelj Državnoga zavoda za umobolne u Stenjevcu i utemeljitelj psihijatrije u Hrvatskoj dr. Ivo Žirovčić. Njegovo je vještačenje u političkim opozicijskim tiskovinama, ali i u dijelu stručnih krugova, proglašeno politički motiviranim, čime je psihijatrija već u samim svojim začecima povezana s politikom.