Mreža javne zdravstvene službe u Slavoniji tijekom 19. stoljeća (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
SAŽETAKU radu se prikazuje pravno uređenje javnozdravstvenoga sustava i stvaranje mreže javne zdravstvene službe u Slavoniji, zbog čega se kronološki objašnjava povijesni slijed počevši od  terezijanskih pa sve do Mažuranićevih zdravstvenih  reformi. U preglednom dijelu rada razmatra se  važnost donošenja Općega zdravstvenog pravilnika iz 1770. te objašnjava odnos između Ugarskoga  namjesničkog vijeća s nižim ustrojbenim upravnim i  zdravstvenim organizacijama. Jedna od takvih bio je  gradski fizikat slobodnoga i kraljevskoga grada  Osijeka, koji je kao stručni organ gradskoga poglavarstva bio zadužen za poslove javnoga  zdravstva. U nastavku rada prikazat će se zdravstvene djelatnosti, uređenje protuepidemijskoga sustava i zdravstvenih ustanova. Upozorit će se i na važnost Hrvatsko-ugarske  nagodbe iz 1868. godine, kojom su stvoreni  preduvjeti da se javnozdravstveni sustav samostalno  uredi. Takav rasplet događaja omogućio je da se  provede reorganizacija uprave utemeljena na  poštovanju načela vladavine prava te se donose novi  i moderniji zakoni, od kojih su najvažniji bili Zakon o  uređenju zdravstva iz 1874. i Zakon o uređenju zdravstvene službe u kraljevinama Hrvatskoj i  Slavoniji iz 1894. godine.