“Gunsmoke on the water”. Ships and crews from Senj in the 18th century (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2024)
U članku se obrađuje proces nastojanja Habsburgovaca za uspostavom stalne i efektivne mornarice temeljem angažiranja i naoružavanja trgovačkih brodova senjskih brodovlasnika te opskrbljivanja istih za vojnim posadama sastavljenimod pripadnika vojnokrajiških trupa kako bi se  osigurala i uspostavila sigurna pomorska trgovina i plovidba Jadranskim i Sredozemnim morem tijekom 18. stoljeća. Građani Senja bili su vrlo angažirani u habsburškim naporima izgradnje te učinkovite i  postojane pomorske strategije kroz cijelo razdoblje  18. stoljeća budući da je o takvim akcijama ovisilo  njihovo gospodarstvo. Pogodnost koju su habsburške vlasti vidjele u takvim inicijativama  Senjana vezana je uz njihovo stoljetno vojno iskustvo u minulim ratovima i sukobima s Osmanlijama. Stogase u radu analizira angažman senjskih brodovlasnika u osiguravanju sigurne plovidbe od raznih  neprijatelja, poput gusara neprijateljskih zemalja te berberskih gusara sa sjevernoafričke obale. Dodatno, rekonstrukcija donosi i pregled uspostave  vojnih pomorskih odreda i sistema naoružavanja  trgovačkih brodova kao još jedan segment  nastojanja habsburških vlasti i vojnokrajiškog  zapovjedništva da se sigurnost i obrana plovila pojačaju popunjavanjem vojnim posadama s područja Otočke i Ličke pukovnije. Dodatno, rad donosi daljnji razvoj prvih koraka izgradnje  habsburške mornarice na Jadranu, pri čemu se  razmatraju i dotadašnji napori građana i brodovlasnika iz Senja, koji su mnoge od njih uključili i u prvo osnivanje službene mornarice krajem 1780.  godine, državnom kupnjom dvaju kutera – službenih  vojnih brzih plovila za obranu pomorske trgovine  Jadranom.