War, Fire, Plague and their Consequences in Renaissance Rijeka (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2025)
Rijeka nije bila pošteđena razaranja tijekom Rata Cambraiske lige (1508.–1516.). Nakon jedne od opsada za vrijeme rata, grad je zapaljen, a izbila je i kuga. Iako je suvremena historiografija posvetila određenu pozornost tim događajima, nije uzela u obzir sve relevantne sačuvane izvore. Tijekom osvajanja, mletačke su snage počinile ozbiljne zločine i opljačkale građane. Ipak, Rijeka se oporavila od tih događaja u relativno kratkom vremenu. U međuvremenu, gradsko je zaleđe bilo pod stalnom prijetnjom osmanskih upada, od kojih su neki doprli sve do gradskih zidina. Ta su iskustva potaknula stanovnike da obnove i ojačaju svoju obranu kako bi se mogli suprotstaviti nepovoljnim okolnostima s kojima su se suočavali.