Mlinarstvo Kninsko-drniške krajine u 18. stoljeću: mlinice na Roškom slapu (Povijesni prilozi (Historical Contributions), 2025)
Zahvaljujući povoljnom smještaju na važnom prometnom pravcu i obilju vode koju je donosila rijeka Krka mlinice na Roškom slapu bile su među najlukrativnijima u Dalmaciji. O mlinarstvu na području Kninsko-drniške krajine postoje izdašni izvori ne samo iz mletačkoga nego i iz osmanskoga i austrijskoga razdoblja. Spomenuto područje obuhvaćalo je velik broj mlinica, od kojih su najproduktivnije bile upravo one na Roškom slapu. To je najbolje vidljivo iz tabelarnoga prikaza mlinarstva Kninsko-drniške krajine izrađenog po nalogu generalnoga providura Francesca Grimanija 1756. godine. Podaci iz toga izvora uspoređeni su s drugim relevantnim mletačkim izvorima, u prvom redu investiturama, te raspoloživim osmanskim i austrijskim izvorima. Budući da je vlasništvo nad tim mlinicama u svim razdobljima pripadalo članovima lokalne društvene elite, proučavanje mlinarstva nudi zanimljiv pogled i na tu temu, osobito s obzirom na politiku mletačkih vlasti prema gospodarenju proizvodnim resursima na tzv. Novoj stečevini u Dalmaciji.